HJEM     NETTSTEDKART     SKRIV UT

Hjem > Hva skjer > PÅ SOKKELEN


PÅ SOKKELEN

Minnesmerker. Et opplegg for DKS Horten, 3. klasse.  DSC01156.JPG

Fortellingene om Hortens minnemerker

Vi ser dem hver dag – eller gjør vi det?
Minnesmerker, statuer og mennesker på sokkel er en selvfølgelig del av bybildet. De ble satt opp for at vi ikke skulle glemme. Men et minnesmerke er ikke nok i seg selv. De er der for å bli lagt merke til, for å huskes. Og når historiene blir fortalt, kommer de nærmere. Samtidig våkner bevisstheten om omgivelsene og hva de har å fortelle.
Elevene blir kjent med hvilke minnesmerker vi har i Horten og historiene som ligger bak. De får vite om ulike kunstnere, uttrykk og hvorfor ulike uttrykk blir valgt.

Underveis gjøres det noen tanker om hva slags forbilder og helter vi har. Er det kanskje flere som skulle vært på sokkel?
Et minnesmerke kan være en statue av en person. Men det kan også være navnet på den som skal huskes, risset inn i stein eller metall. Oscar Wisting og Leif Welding-Olsen er representert med statuer som legger vekt på å være naturalistiske. Vi finner også minnesmerker som forteller om en hel yrkesgruppe, som skulpturene «Smeden» og «Gasten». Den kvinnelige figuren i «Appell» ved kinoen forestiller ikke noen bestemt kvinne, men hyller en bestemt handling. Å gi sitt liv for fedrelandet. 

Gjennomføring
Elevene møter opp ved Leif Welding Olsen (Horten vdg) kl. 9 og avslutter runden ved Wistingstatuen ved Kulturhuset 37.
Matpause fra 10.30-11 (ute ved fint vær)
Workshop/etterarbeid kl. 11-12.30 i Kulturhuset 37 

Se også Horten kommunes hjemmeside:  http://horten.ksys.no/produksjon_17704

 

Arrangert av Horten kommune.

Opplegg og gjennomføring: Tone Bolstad